Stemmens makt

Kilde: Jorid Løvbakk Aftenposten:

Stemmen avslører oss

Fistel eller nasal? Kraftig eller spak? Stemmen sier hvordan vi har det. Knirkestemmen er full av viten. Stemmen vi elsker, er rolig, litt dyp og klangfull.  Stemmen er en viktig del av personligheten vår, kanskje den viktigste. Den er vårt akustiske fingeravtrykk, beskriver logopeder. Den følger oss fra vugge til grav og røper mer enn vi er klar over.

Barometer

Stemmebruken påvirkes blant annet av hvordan vi rent fysisk er satt sammen. Stemmen formes av vår personlighet, og mer eller mindre ubevisst påvirkes den av nære personer rundt oss. I tillegg kommer graden av belastning. Men ikke minst avspeiler stemmen hvordan vi har det med oss selv og omverdenen. Følelser, stemme og kroppsspråk går som hånd i hanske. Vi blir så forskrekket at vi mister munn og mæle, så rørt at vi får klump i halsen og så sint at stemmen sprekker eller går i fistel. Stemmen speiler vårt indre. Den engstelige, usikre snakker lavt, ofte med klangløs stemme som har lett for å briste, bli hes og høres luftfylt ut. Det er stemmen vi helst vil unngå under jobbintervjuet eller i festtaler. Den spente stemmen kan fort virke anspent og skjærende. Det gjelder ikke minst når du blir angrepet og biter tilbake. Også den sinte stemmen kan lett ende i fistel og sprekke. Mens enkelte blåser ut stødige brøl fulle av luft og volum, beskriver Løvbakk. «Her-er-jeg»-stemmen.

Den triste, sorgtunge stemmen er flat, monoton og luftfylt, med lite lyd. Kontrasten er her-er-jeg-stemmen som stjeler mye plass i rommet. Avsender strutter av selvtillit og liker å bli hørt, demonstrerer logopeden med lyd og kroppsspråk som matcher.- Du hører også på stemmen når en person er glad. Den har en melodiføring full av liv og variasjon, den har farge og kraft. Når stemmen slår krøll på seg, er første skritt å utelukke eventuelle sykdommer. Er alt i orden, er neste skritt å danne seg et helhetsbilde av stemmen og personen. Hvor butter det? Ikke sjelden finner vi at vedkommende har levd i en fastlåst, stressende situasjon over tid. Det være seg med problemer i ekteskapet eller på jobb. Samtidig som personen har brukt stemmen mye. Når vi etter en tids trening har fått stemmen på plass igjen, kan det komme etter reaksjoner i form av lettelse, gråt og tristhet, forklarer Løvbakk. Nok et tegn på stemmens rolle som sjelelig markør.

Stemme er makt

Med stemmen kan du forføre, befale, manipulere. Stemmer gjør inntrykk på oss. Positivt og negativt. Vi blir slitne av den høyfrekvente, skarpe stemmen som skjærer i ørene. Og lytter gjerne til den rolige og sikre stemmen. Det vet lure politikere. Å lære seg visse grep kan være god investering.- De fleste faller for den klangrike stemmen. Stemmen der svelg og munnhule gir resonans til lyden. Den er passe dyp, melodiøs og uanstrengt. Den perfekte stemmen finnes ikke. Her er det alltid snakk om smak og behag. Men er stemmen kilde til ubehag og plager, både for avsender og mottager, er det mulig å gjøre noe med det, sier Løvbakk. Hun viser til én av sine pasienter som hadde snakket i fistel i ti år. Personen ble nesten skremt da stemmen gjennom trening fikk et dypere og mer naturlig leie. Det var som å skifte identitet.

Kilde: Jorid Løvbakk Aftenposten:

Legg igjen en kommentar